Επέμβαση μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους

Η παχυσαρκία είναι σοβαρό ιατρικό πρόβλημα της εποχής μας με πολλά αίτια, όπως ψυχολογικά, κληρονομικότητα, έλλειψη άσκησης, τρόπος διατροφής. Και αποτελεί έναν σοβαρό προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιοπαθειών κ.ά.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό όταν ένας άνθρωπος που υποφέρει από παχυσαρκία κατορθώνει να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά και να αλλάξει την εμφάνιση και τη ζωή του. Αυτό το επιτυγχάνει κανείς με σωστή διατροφή και άσκηση ή/και βαριατρική επέμβαση.

Συχνά όμως η μαζική απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγάλη περίσσεια δέρματος, το οποίο είναι χαλαρό και με ραγάδες. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, η περίσσεια δέρματος μπορεί να είναι και λειτουργικό ζήτημα που πρέπει να διορθωθεί από Πλαστικό Χειρουργό.

Μετά από μαζική απώλεια βάρους, και αφού θα έχει σταθεροποιηθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος, (διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους για 1 χρόνο μετά τη δίαιτα ή την επέμβαση), απαιτείται χειρουργική αναδιαμόρφωση του σώματος (Surgical Body Contouring). Η αναδιαμόρφωση αυτή επιτυγχάνεται με μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις, είτε μεμονωμένες είτε συνδυαστικά, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Κυκλοτερή κοιλιοπλαστική – tanga lift

Στην κυκλοτερή κοιλιοπλαστική (tanga lift) που γίνεται για το λίφτινγκ του κάτω μέρους του σώματος, η τομή γίνεται γύρω-γύρω από το σώμα. Είναι μια εκτεταμένη επέμβαση που ανορθώνει την έξω επιφάνεια των μηρών, τους γλουτούς και αφαιρεί την περίσσεια δέρματος της κοιλιάς αντιμετωπίζοντας τις ραγάδες που βρίσκονται μεταξύ ηβικής σύμφυσης και ομφαλού.

Κοιλιοπλαστική

Αποτελεί την πιο συνηθισμένη και απαραίτητη επέμβαση μετά από μαζική απώλεια βάρους. Αφαιρείται η περίσσεια δέρματος στην κοιλιά και αντιμετωπίζονται οι ραγάδες που βρίσκονται μεταξύ ηβικής σύμφυσης και ομφαλού.

Ανόρθωση Μηρών

Αντιμετωπίζουμε τη χαλάρωση στην περιοχή των μηρών με εκτομή του δέρματος που περισσεύει και λιποαναρρόφηση. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα και οι ραγάδες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Η τομή «κρύβεται» στη μηροβουβωνική πτυχή και δεν είναι ορατή.

Βραχιονοπλαστική

Πολύ συχνά παρουσιάζεται χαλάρωση και ραγάδες στα χέρια και τους βραχίονες, προβλήματα που λύνονται με την αφαίρεση και το «τέντωμα» της περίσσειας δέρματος.

Επεμβάσεις στους μαστούς

Είναι συνηθισμένο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στους μαστούς. Το αποτέλεσμα στους άνδρες είναι να εμφανίζεται γυναικομαστία και στις γυναίκες γιγαντομαστία.

Στους άνδρες, το πρόβλημα λύνεται με λιποαναρρόφηση μετά την απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με αφαίρεση του μαζικού αδένα.

Στις γυναίκες, εκτός από λιποαναρρόφηση μπορούμε να προχωρήσουμε και σε εκτομή της περίσσειας δέρματος, καθώς εδώ -σε αντίθεση με τους άνδρες-, η ουλή μπορεί να κρυφτεί στην πτυχή του στήθους.

Στο στήθος μιας γυναίκας που χάνει μαζικά βάρος μπορεί να παρουσιαστούν μα σειρά από προβλήματα, όπως:

  • χαλάρωση του δέρματος των μαστών
  • ραγάδες
  • πτώση μαστών
  • ατροφία του μαζικού αδένα
  • υπερβολική μείωση του όγκου
  • απώλεια του όγκου στον άνω πόλο του μαστού
  • ο μαστός να μείνει ανεπηρέαστος και δυσανάλογος με το υπόλοιπο σώμα

Συνεπώς, ανάλογα με την εικόνα των μαστών μετά την απώλεια βάρους, οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να διορθωθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα περιλαμβάνουν (μεμονωμένα ή συνδυαστικά):

  1. Αυξητική στήθους
  2. Ανόρθωση στήθους
  3. Μειωτική στήθους

Ανόρθωση Γλουτών

Πιθανότατα να χρειαστεί και επέμβαση για τη διόρθωση της εικόνας των γλουτών, με λιποαναρρόφηση και ανόρθωσή τους.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από μαζική απώλεια βάρους μπορούν να διορθωθούν σε ένα ή περισσότερα χειρουργεία. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα έχει γάζες και επιδέσμους στις τομές και ίσως χρειαστεί να φοράει ειδικό ελαστικό επίδεσμο για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις, οι οποίες αφαιρούνται σε λίγες ημέρες.

Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων είναι εντυπωσιακό, εμφανές από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, και σταθεροποιείται μετά από 4 – 6 μήνες από την τελευταία επέμβαση. Η εικόνα του δέρματος είναι πιο νεανική, ελαστική και σφριγηλή, το σώμα αποκτά ιδανικές αναλογίες, οι οποίες ικανοποιούν τον /την υποψήφιο-α και «ανεβάζουν» την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του/της.

Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες, και μειώνονται ακόμη περισσότερο μετά από λεπτομερείς μετεγχειρητικές οδηγίες και αν την επέμβαση αναλάβει ικανός και έμπειρος πλαστικός χειρουργός.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;