Κοιλιοπλαστική

Αποκτήστε την επίπεδη κοιλιά που πάντα ονειρευόσασταν.

Η κοιλιοπλαστική (πλαστική κοιλίας) είναι η χειρουργική επέμβαση, με την οποία διορθώνουμε τη χαλάρωση του δέρματος που παρατηρείται στην κοιλιά, αφαιρώντας την περίσσεια δέρματος και λίπους.

Συχνά, μαζί με τη χαλάρωση του δέρματος έχουμε και ταυτόχρονη τοπική συσσώρευση λίπους, ραγάδες και λέπτυνση του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση κήλης.

Τα αίτια που οδηγούν σε αυτές τις αλλοιώσεις μπορούν να είναι ποικίλα, με βασικότερα:

  • την παχυσαρκία
  • την αυξομείωση του βάρους (λόγω εγκυμοσύνης, δίαιτας, ασθένειας, κ.ά)
  • την καθιστική ζωή και την απουσία άσκησης
  • πιθανές προηγούμενες βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις (αντιμετώπιση παχυσαρκίας)

Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι να αποκτήσουμε μία επίπεδη κοιλιά, να εξαφανίσουμε τυχόν δυσμορφίες, και να συσφίξουμε τους κοιλιακούς μας μύες. Μετά την επέμβαση το σχήμα του σώματος βελτιώνεται αισθητά (πιο λεπτή μέση) και το μέγεθος της κοιλιάς μειώνεται αρκετά.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κοιλιοπλαστική δεν είναι μία μέθοδος απώλειας βάρους.

Η κοιλιοπλαστική είναι μία αρκετά συνηθισμένη αισθητική επέμβαση, η οποία γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο διαρκεί 2 – 3 ώρες και η διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς σπανίως υπερβαίνει τις 24 ώρες.

Η επέμβαση γίνεται με τομή στο ύψος που γίνεται και η καισαρική τομή, αλλά με μεγαλύτερη έκταση.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός παρασκευάζει και αφαιρεί το περίσσιο δέρμα και το υποδόριο λίπος, αποκαλύπτει τους μύες και ενισχύει την περιτονία τους με ράμματα.

Και, τέλος, παρασκευάζει τον ομφαλό, τον οποίο και τοποθετεί στη συνέχεια σε νέα θέση.

Ταυτοχρόνως, ενισχύεται το κοιλιακό τοίχωμα, και διορθώνονται τυχόν κήλες.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής χρησιμοποιεί ειδική ζώνη και έχει παροχέτευση στο σημείο.

Η mini κοιλιοπλαστική είναι μία παραλλαγή της κλασικής κοιλιοπλαστικής, και εφαρμόζεται σε άτομα όπου υπάρχει μικρή χαλάρωση μόνο, στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (κάτω από τον αφαλό).

Στόχος της είναι η σύσφιξη του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Η τομή είναι πολύ μικρότερη σε έκταση και τοποθετούνται ράμματα κατά μήκος των ορθών κοιλιακών μυών, ώστε να επιτευχθεί σύσφιξη και ενδυνάμωσή τους.

Στη μίνι κοιλιοπλαστική συχνά δεν απαιτείται παροχέτευση, παρά μόνο η χρήση της ειδικής ζώνης κοιλίας για 25 περίπου ημέρες.

Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι ορατά άμεσα, και μετά από 2 – 3 εβδομάδες, οπότε και υποχωρεί αρκετό οίδημα, γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Μέχρι τότε, η πρώτη αλλαγή του τραύματος γίνεται την επόμενη κιόλας ημέρα.

Σε 3 ημέρες αφαιρούνται τα ράμματα (η ουλή που υπάρχει στην αρχή είναι πιο έντονη, είναι πάρα πολύ λεπτή και σε σημείο που να καλύπτεται από το εσώρουχο).

Εντός 5-7 ημερών, αφαιρείται και η παροχέτευση.

Μετά από μία εβδομάδα με 10 ημέρες, η/ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, και σε ένα μήνα περίπου μπορεί να αρχίσει να γυμνάζεται ξανά.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού διορθώνονται ταυτόχρονα η χαλάρωση του δέρματος, ο όγκος της κοιλιάς, οι ραγάδες και οι ραβδώσεις, καθώς και υπάρχουσες κήλες.

Αν η επέμβαση συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα (love handles), τότε το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Σπανίως υπάρχουν επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται συνήθως από την ποιότητα του δέρματος, το σωματότυπο και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την επούλωση του τραύματος (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης).

Οι επιπλοκές μειώνονται με τήρηση προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών οδηγιών που λαμβάνει η/ο υποψήφια/ος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;