gynaikomastia
Γυναικομαστία

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι άμεσα ορατό και εντυπωσιακό, καθώς ο υποψήφιος δεν φέρει σημάδια ή ουλές στο δέρμα του, αλλά και διαχρονικό, καθώς δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρως από τυχόν αυξομείωση του σωματικού βάρους μελλοντικά.

Γυναικομαστία ονομάζεται η υπερβολική ανάπτυξη του στήθους στους άνδρες.

Η εμφάνιση «γυναικείου» στήθους στους άνδρες, ανατομικά μπορεί να οφείλεται:

  • σε έναν υπερτροφικό μαζικό αδένα (αδενομαστία)
  • σε αύξηση του λιπώδους ιστού στο στήθος (λιπομαστία)
  • σε υπερτροφικό μαζικό αδένα και ταυτόχρονη υπερσυγκέντρωση λίπους (αδενολιπομαστία)

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζει το 1/3 περίπου των ανδρών, ενώ, στους νεαρούς ενήλικες το ποσοστό που επηρεάζεται μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 60%.

Συνήθως επηρεάζει και τους δύο μαστούς, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί μόνο στον έναν μαστό.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση για τους άνδρες – ιδιαίτερα τους πιο νεαρούς – καθώς το στήθος τους μοιάζει με γυναικείο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους και την κοινωνική τους ζωή.

Το αντρικό στήθος, όπως και το γυναικείο, αποτελείται από το σύμπλεγμα της θηλής και τον μαζικό αδένα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη θηλή.

Ο μαζικός αδένας στους άνδρες, φυσιολογικά είναι μικρός και παραμένει ατροφικός – δεν αναπτύσσεται στην εφηβεία όπως συμβαίνει με τον μαζικό αδένα των γυναικών.

Η βασική αιτία που η φυσιολογική κατάσταση του ανδρικού στήθους διαταράσσεται μάς είναι άγνωστη (ιδιοπαθής γυναικομαστία).

Η λήψη ουσιών και ορισμένων φαρμάκων (φαρμακευτική γυναικομαστία), ορισμένες ορμονολογικές διαταραχές λόγω παθολογικών καταστάσεων (παθολογική γυναικομαστία), αποτελούν ορισμένα από τα αίτια, τα οποία πιστεύεται ότι οδηγούν στην εμφάνιση της γυναικομαστίας.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται συνηθέστερα στη νεογνική ηλικία, στην εφηβεία και στην τρίτη ηλικία.

Στα νεογνά, η γυναικομαστία αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, οφειλόμενο στην αύξηση των οιστρογόνων της μητέρας.

Στην εφηβεία οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία (τεστοστερόνης – οιστραδιόλης), η οποία ισορροπία επανέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται στην πτώση της τεστοστερόνης και στη μεταβολή της ισορροπίας ανάμεσα στην τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Τη γυναικομαστία που σχετίζεται με αυτές τις ηλικίες την ονομάζουμε ώριμη γυναικομαστία.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η γυναικομαστία συνήθως δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Η γυναικομαστία ταξινομείται σε 4 στάδια ανάλογα με τον βαθμό υπερτροφίας του μαζικού αδένα και τον βαθμό πτώσης του στήθους:

I. Μικρή μεγέθυνση

II. Μέτρια μεγέθυνση χωρίς περίσσεια δέρματος

III. Μέτρια μεγέθυνση με περίσσεια δέρματος

IV. Μεγάλη μεγέθυνση με περίσσεια δέρματος

Η διάγνωση γίνεται με λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και ψηλάφηση του μαστού.

Εφόσον ο Πλαστικός Χειρουργός το κρίνει απαραίτητο, ίσως απαιτηθεί ο υποψήφιος να υποβληθεί σε ενδοκρινολογική διερεύνηση ή άλλου είδους απεικονιστικές εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, αυτή θα πρέπει να είναι αιτιολογική:

  • Στα νεογνά δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, ενώ και στους νεαρούς εφήβους πρέπει αρχικά να περιμένουμε να υποχωρήσει από μόνη της για 2 τουλάχιστον χρόνια. Σε περίπτωση που η γυναικομαστία αποδειχθεί μόνιμη, τότε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χειρουργικά προς το τέλος της εφηβείας. Η ώριμη γυναικομαστία αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
  • Όταν η γυναικομαστία οφείλεται σε φάρμακα ή ουσίες πρέπει να σταματήσει η έκθεση του υποψηφίου σε αυτές τις ουσίες και ταυτόχρονα να προχωρήσει η χειρουργική διόρθωση της γυναικομαστίας.
  • Αντίστοιχα, στην παθολογική γυναικομαστία πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκαλούν και στη συνέχεια να διορθωθεί χειρουργικά.
  • Χειρουργική είναι η λύση και στην περίπτωση της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι η μόνη οριστική και αποτελεσματική λύση.

Στόχος είναι η μείωση του μεγέθους του αντρικού στήθους και η επαναφορά της αρρενωπής εικόνας του, χωρίς να παραμείνουν σημάδια και αντιαισθητικές ουλές στο δέρμα.

Η περίσσεια λίπους στους μαστούς αντιμετωπίζεται με την τεχνική της λιποαναρρόφησης, η οποία γίνεται με μέθη ή ελαφριά γενική αναισθησία.

Με την αφαίρεση του λίπους παρατηρείται μία ομοιόμορφη συρρίκνωση του δέρματος, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπάρχει καθόλου περίσσεια δέρματος, που να πρέπει να αφαιρεθεί.

Εάν υπάρχει και μαζικός αδένας που πρέπει να αφαιρεθεί, τότε ταυτόχρονα κάνουμε μία ημικυκλική τομή στο κάτω όριο θηλαίας άλω και δέρματος για να αφαιρέσουμε τον υπερτροφικό μαζικό αδένα.

Εάν παρατηρηθεί αντιαισθητική περίσσεια δέρματος, τότε διορθώνεται με περιθηλαία αφαίρεση του και τοποθέτηση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω στην κανονική του θέση (κάτι ανάλογο με «ανόρθωση»-«μαστοπηξία»).

Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 1-1 ½ ώρα, και ο υποψήφιος αποχωρεί από την κλινική την ίδια μέρα.

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι ασφαλής, αφού αποτελεί μία επέμβαση ρουτίνας για τη σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική.

Για 4 -5 μέρες μετά το χειρουργείο χορηγείται προληπτική αντιβίωση και ο υποψήφιος πρέπει να φορά ειδικό γιλέκο για περίπου 4 εβδομάδες.

Κατά το διάστημα αυτό πρέπει να αποφεύγεται και η έντονη σωματική άσκηση.

Από την επόμενη κιόλας μέρα ο υποψήφιος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, και μία εβδομάδα μετά την επέμβαση μπορεί να κάνει ήπια άσκηση.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι άμεσα ορατό και εντυπωσιακό, καθώς ο υποψήφιος δεν φέρει σημάδια ή ουλές στο δέρμα του. Το αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται ιδιαιτέρως από τυχόν αυξομείωση του βάρους του υποψηφίου μελλοντικά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;