Πωγωνοπλαστική

Με την πωγωνοπλαστική κατορθώνουμε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό πρόσωπο, με σωστές αναλογίες και ισορροπημένα χαρακτηριστικά, και να κάνουμε το άτομο να αισθάνεται όμορφα με την εικόνα του.

Πωγωνοπλαστική ή γενειοπλαστική είναι η πλαστική χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του πηγουνιού (πώγωνος), είτε με αύξησή του (περίπτωση υποπλασίας) είτε με μείωσή του (περίπτωση μεγάλης προβολής).

Το μέγεθος του πηγουνιού επηρεάζει την εμφάνιση του προσώπου και την αισθητική της μύτης. Με την πωγωνοπλαστική κατορθώνουμε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό πρόσωπο, με σωστές αναλογίες και ισορροπημένα χαρακτηριστικά, και να κάνουμε το άτομο να αισθάνεται όμορφα με την εικόνα του.

Αυξητική πωγωνοπλαστική ενδείκνυται όταν:

  • έχουμε μικρογενεία-μικρογναθισμό (το πηγούνι απέχει άνω του ενός εκατοστού από τον κάθετο άξονα του προσώπου προς τα πίσω)
  • όταν το πηγούνι φαίνεται αισθητά μικρότερο εξαιτίας της γήρανσης του προσώπου
  • μετά από ατύχημα

Μειωτική πωγωνοπλαστική ενδείκνυται όταν:

  • έχουμε μακρογενεία-μακρογναθισμό

Η αυξητική πωγωνοπλαστική γίνεται είτε με οστεοτομία και οστεομετάθεση είτε συνήθως με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.

Η μέθοδος που προτιμούν όλο και περισσότερο οι πλαστικοί χειρουργοί, και που επιλέγουμε να εφαρμόζουμε και στο κέντρο μας, είναι είναι η ενδοσκοπική. Πρόκειται για μέθοδο που έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με τις παλιότερες μεθόδους, όντας όμως πολύ λιγότερο επεμβατική.

Εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αρκετά μικρό, η αυξητική επέμβαση μπορεί να γίνει και αναίμακτα, με την έγχυση ενέσιμων υλικών, όπως το υαλουρονικό οξύ.

Η διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία και η επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του είναι άμεση, Μειονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν έχει μεγάλη διάρκεια και η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Μεγαλύτερη διάρκεια στο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με χρήση αυτόλογου ιστού όπως το λίπος.

Για τη μειωτική πωγωνοπλαστική απαιτείται οστεοτομία (αφαίρεση μέρους του οστού) ή ρασπάρουμε το οστούν αν το πρόβλημα είναι μικρό ώστε να μικρύνει η κάτω γνάθος. Ενδεχομένως να χρειαστεί και οστεοσύνθεση.

Πριν την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να μελετήσει τις αναλογίες του προσώπου  και να ελέγξει τη σύγκλιση των δοντιών του ασθενούς (συχνά με ακτινολογικό έλεγχο).

Η πωγωνοπλαστική είναι πια μία συνηθισμένη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, και όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν:

  • αιμάτωμα
  • φλεγμονή
  • μετατόπιση του ενθέματος

Την πρώτη εβδομάδα χορηγούνται στον ασθενή αντιβιοτικά και τοπική αντισηψία. Αυτό το διάστημα συνιστάται η λήψη μόνο υγρής τροφής. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας αφαιρούνται τα ενδοστοματικά ράμματα, ενώ η πιεστική επίδεση αφαιρείται μετά από 2-3 ημέρες. Το ίδιο διάστημα ο ασθενής μπορεί, με προσοχή, να επιστρέψει πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες, και 2 βδομάδες μετά μπορεί και να γυμνάζεται.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και ορατό μετά από λίγες μέρες. Σε λιγότερο από 2 μήνες εμφανίζεται και το οριστικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η πωγωνοπλαστική όταν συνδυάζεται και με ρινοπλαστική, μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την εμφάνιση και την ισορροπία του προσώπου.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;