Βλεφαροπλαστική

Αποκτήστε ξανά το νεανικό σας βλέμμα, ανορθώνοντας τα κρεμασμένα βλέφαρα και αφαιρώντας τις σακούλες από τα μάτια σας.

Τα μάτια, λένε, είναι ο καθρέφτης της ψυχής του ανθρώπου. Αποτελούν κεντρικό στοιχείο του προσώπου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφρασή του και επηρεάζουν με διάφορους τρόπους την προσωπικότητα του ατόμου, αλλά και τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι

Με την πάροδο των ετών και τη φυσιολογική γήρανση του δέρματος, παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, εμφανίζονται ρυτίδες, πτυχές και «σακούλες», επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση των ματιών.

Ιδιαίτερα τα πρωινά, όταν οι ιστοί είναι πιο χαλαροί και υπάρχει συγκέντρωση υγρών στα βλέφαρα, η περίσσεια δέρματος, οι ρυτίδες και οι «σακούλες» των βλεφάρων, τονίζουν πιο έντονα το πρόβλημα, και ολόκληρο το πρόσωπο εμφανίζει μια εικόνα κουρασμένη και ταλαιπωρημένη.

Η βλεφαροπλαστική είναι μέθοδος της πλαστικής χειρουργικής, η οποία βελτιώνει τις ατέλειες στην περιοφθάλμια περιοχή, βελτιώνει την έκφραση του προσώπου, ζωντανεύει το βλέμμα, διώχνει την ταλαιπωρία και την κούραση από τα μάτια, και χαρίζει μια πιο φρέσκια και νεανική εμφάνιση.

Κατά τη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής, ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το περίσσειο δέρμα και το λίπος από την περιοχή των βλεφάρων, από όπου μπορεί ενδεχομένως να αφαιρέσει κάποιες φορές και μέρος από τον μυ.

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο.

Επιπλέον, καθημερινά γίνονται χιλιάδες κινήσεις των βλεφάρων, εξαιτίας των οποίων ταλαιπωρείται το δέρμα, με αποτέλεσμα η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης να παρουσιάζει τα πρώτα της σημάδια σε αυτήν ακριβώς την περιοχή.

Η ανάγκη για βλεφαροπλαστική εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 35-40 ετών, όταν η όψη αρχίζει να φαίνεται πιο κουρασμένη από το δέρμα πάνω από τα μάτια που αρχίζει να διπλώνει και, μερικές φορές, να πέφτει (κουκουλώνει το μάτι), και από τους μαύρους κύκλους και τις «σακούλες» των ματιών, που τείνουν να εγκαθίστανται.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ή πρόωρη γήρανση εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της παραμονής ατέλειωτων ωρών μπροστά σε έναν υπολογιστή, μια τηλεόραση ή το κινητό μας, ενδεχομένως η επέμβαση να χρειαστεί να γίνει νωρίτερα.

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί αποτελεσματική αισθητική λύση για όλους τους ανθρώπους (γυναίκες και άνδρες) που θέλουν να βελτιώσουν την όψη των γερασμένων ματιών, ανορθώνοντας τα άνω βλέφαρα και/ή αφαιρώντας τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Πρόκειται για μία από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις, η οποία εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της νεανικότητας του προσώπου.

Ως θεραπεία όμως δρα σε συγκεκριμένες περιοχές γύρω από τα μάτια.

Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στο πρόσωπο, η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως είναι το facelift και browlift.

Γενικά, πιο άμεσα απαραίτητη καθίσταται η θεραπεία της βλεφαροπλαστικής για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, εξαιτίας της χαλάρωσης του άνω βλεφάρου, για τις γυναίκες που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την εφαρμογή του μακιγιάζ στα μάτια, και για τα άτομα που έχουν συνεχώς ταλαιπωρημένη όψη και φαίνονται μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική επέμβαση γίνεται στα άνω βλέφαρα όταν αυτά πέφτουν (κρεμάνε), και/ή στα κάτω βλέφαρα όταν σε αυτά δημιουργούνται «σακούλες», για να αποκατασταθεί η σωστή μορφολογία του προσώπου στην περιοχή των ματιών.

Η επέμβαση δεν απαιτεί κάποια προηγούμενη προετοιμασία, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, μέθη ή γενική νάρκωση (ανάλογα την περίπτωση), και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται μία μικρή τομή στη φυσιολογική πτυχή των βλεφάρων (άνω βλεφαροπλαστική) και στις κάτω βλεφαρίδες (κάτω βλεφαροπλαστική), αφαιρείται το περίσσειο δέρμα και λίπος, και τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα, τα οποία δεν φαίνονται καθόλου, χαρίζοντας έτσι ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η χειρουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να διορθώσει ταυτόχρονα τόσο τις σακούλες όσο και και σε κάποιο βαθμό τις ρυτίδες στα μάτια.

Το αποτέλεσμα φαίνεται απολύτως φυσικό και έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια, έως ότου αρχίσει το πέρασμα του χρόνου να ξαναεπιδρά.

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής φέρει αυτοκόλλητες ταινίες (steri strips) για 3 μέρες και στο τέλος αυτού του διαστήματος απαλλάσσεται από αυτές και από τα ράμματα.

Κατά το διάστημα της αποθεραπείας ίσως χρειαστεί να ληφθούν παυσίπονα φάρμακα (σπάνια), αγωγή με αντιβιοτικά και κολλύρια για τα μάτια και παγοθεραπεία για 24 ώρες.

Όπως όλες οι επεμβάσεις, η χειρουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές, σε πολύ μικρό όμως ποσοστό, έως 1%.

Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι το εκτρόπιο και/ή το αιμάτωμα. Οι εκχυμώσεις(μελανιές) υποχωρούν περίπου σε 5-7 μέρες.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;