Έγκαυμα
Tα εγκαύματα είναι δυστυχώς τα δεύτερα σε συχνότητα ατυχήματα της παιδικής ηλικίας.
Στο ιατρείο μας προσφέρουμε ολιστική αντιμετώπιση το έγκαυμα του σε συνεργασία με την παιδοχειρουργό Κα. Βασιλειάδου.
Πρωταρχικός στόχος είναι να απομακρύνουμε την αιτία του εγκαύματος. Στη συνέχεια πρέπει να ρίξουμε τη θερμοκρασία, αυτό επιτυγχάνεται εύκολα βάζοντας το παιδί κάτω από κρύο νερό, όχι παγωμένο, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Απομακρύνουμε τυχόν ρούχα ή άλλα αντικείμενα που είναι πάνω στο δέρμα του παιδιού αν αυτά αφαιρούνται εύκολα. Δίνουμε παυσίπονο στο παιδί γιατί δυστυχώς τα εγκαύματα προκαλούν έντονο πόνο. Κρατάμε το υπόλοιπο παιδί ζεστό και επικοινωνούμε με το γιατρό για οδηγίες και εκτίμηση της κατάστασης.
Δεν βάζουμε:
- Βούτυρο
- Γιαούρτι
- Ντοματοπελτέ
- Οδοντόκρεμα
- Λάδι
- Aντισηπτικά υγρά
Δεν τραβάμε κολλημένα αντικείμενα [ρούχα] από το έγκαυμα.
Δεν σπάμε τις φουσκάλες που πιθανόν δημιουργούνται.
Σήμερα τα εγκαύματα ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Επιφανειακά μερικού πάχους: Αυτά τα εγκαύματα είναι επιφανειακά με βλάβη, η οποία περιορίζεται στην επιδερμίδα και στο επιφανειακό χόριο.
- Βαθιά μερικού πάχους: Αυτά είναι βαθιά εγκαύματα με προσβολή της επιδερμίδας και του βαθύτερου χορίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χόριο παραμένει βιώσιμο
- Ολικού πάχους: Σε αυτές τις περιπτώσεις, η βλάβη αφορά την επιδερμίδα και όλο το χόριο
Τα πιο συνηθισμένα είδη εγκαυμάτων είναι τα θερμικά και τα χημικά. Άλλοι τύποι είναι τα ηλεκτρικά και τα ακτινικά εγκαύματα.
Τα θερμικά εγκαύματα προκαλούνται από την επαφή με τη φωτιά ή με ένα καυτό αντικείμενο ή υγρό.
Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από την επαφή με αλκάλεα, ισχυρά οξέα ή άλλες τοξικές ουσίες.
Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων πρέπει να είναι άμεση και να γίνει από εξειδικευμένο στην επανορθωτική Πλαστικό Χειρουργό για να επιτευχθεί -αισθητικά και λειτουργικά- το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Πλαστικός Χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ειδικά επιθέματα για την πρόληψη υπερτροφικών ουλών, χειρουργικές τεχνικές για την «απόκρυψη» των ουλών, δερματικά μοσχεύματα και κρημνούς, αλλά και αποκατάσταση τριχοφυίας σε περιπτώσεις που παρουσιαστεί μετεγκαυματική αλωπεκία.
Σημείωση: Γενικά, για την καλύτερη αντιμετώπιση του παιδικού τραύματος είναι συχνά απαραίτητη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.